Mięsa na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Pasztet, aromatyczna kiełbasa, domowe wędliny, schab to jedne z niewielu wspaniałości, które podajemy naszym gościom podczas niedzielnego śniadania Wielkanocnego. Mięsa pieczone czy gotowane są tak samo ważne co potrawy przygotowywane z jajek, których również nie może zabraknąć w święta Wielkiej Nocy.
Boczkiem nazywana jest część półtuszy wieprzowej, jak również potrawy z niej otrzymywane. Ten rodzaj mięsa jest bardzo często stosowany w kuchni, nie tylko polskiej, ale i zagranicznej. Najczęściej występuje pod postacią bekonu, który zdecydowanie kojarzy się z kuchnią brytyjską i amerykańską. Boczek stanowi doskonałą alternatywę dla szynki, bowiem doskonale komponuje się z pieczywem i jest chętnie wykorzystywany do różnego rodzaju przekąsek. Cechą charakterystyczną boczku jest jego aromatyczny i niepowtarzalny smak. Decydując się na zakup tego popularnego przysmaku, należy wiedzieć, że występuje w wersji pieczonej i gotowanej. Na który się zdecydować i czym się różnią wspomniane propozycje? O tym w niniejszym artykule.
Boże Narodzenie to najbogatsze święto w sensie kulinarnym. W Wigilię z reguły na stole serwowane są tylko dania wielkopostne, a od 25 grudnia na stołach nie brakuje dań mięsnych. Choć coraz częściej Polacy robią wyjątki i coraz chętniej sięgają po dania mięsne także w trakcie kolacji Wigilijnej.
Pasztet jest kochanym przez Polaków wyrobem mięsnym, który smakuje doskonale jako dodatek do pieczywa, ale również w wersji solo. W jego składzie znajduje się mięso oraz różnego rodzaju podroby. Podawany jest zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło.
Na rynku dostać można przeróżne odmiany pasztetu. Zaczynając od najbardziej tradycyjnych, czyli drobiowych, przez te z dziczyzny, wieprzowiny czy wołowiny, kończąc na warzywnych. Który z nich cieszy się największą popularnością? Na to pytanie odpowiemy w niniejszym artykule.
Wędzona kiełbasa to przysmak towarzyszący ludziom nie tylko na co dzień, ale również przy okazji ważnych uroczystości. Świetnie komponuje się zarówno z prostymi dodatkami, jak i tymi bardziej wyszukanymi, dzięki temu jest bardzo uniwersalna. Nie jest jednak mdła w smaku — aromat wędzenia dodaje jej nadzwyczajnego charakteru. A jak wygląda proces wędzenia kiełbasy?
Szukasz pomysłu na uroczysty obiad dla całej rodziny, który nie tylko będzie rozpływał się w ustach gości, ale również nie będziesz musiał spędzać całego dnia w kuchni? Żeberka w sosie orzechowo - miodowym mogą być idealnym rozwiązaniem! Smak kruchego, soczystego mięsa doskonale kontrastuje ze słodyczą sosu, tworząc wyjątkową mieszankę na talerzu.
Wiosna jest jedną z najpiękniejszych pór roku. Przyroda budzi się do życia, na drzewach pojawiają się pąki, a ptaki zaczynają śpiewać umilając nam czas. Taka sceneria jest idealna do tego, żeby wziąć pod pachę kocyk, wiklinowy koszyk ze smakołykami i wyruszyć na piknik.
Piknik jest doskonałą formą spędzania wolnego czasu i idealnym pomysłem na wypoczynek. Nieodłącznie wiąże się on także z jedzeniem, a jak wiadomo przekąski na świeżym powietrzu są najsmaczniejsze!
Trudno jest wyobrazić sobie koszyczek wielkanocny bez tradycyjnych potraw, a w tym między innymi wędlin i kiełbas. Powiązanie tych świąt z daniami mięsnymi wydaje się być naturalne - podczas tych kilku dni, prawie każdy Polak zajada się wyrobami wędliniarskimi, zachwycając się ich smakiem i drzewnym zapachem, pobudzającym w nim wspomnienie rodziny i dzieciństwa.