Choć ostatni w rankingu, pasztet z dziczyzny zyskuje coraz to większą popularność. Mięso z jelenia, zająca czy sarny jest uznawane nie tylko za wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Ma niską zawartość cholesterolu, a przy tym posiada odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych. Do tego ma stosunkową małą kaloryczność w porównaniu do np. mięsa wieprzowego.
Droższy od wieprzowego, ale bogaty w duże ilości wapnia oraz żelaza. Dostarcza również bardzo cenne witaminy z grupy B. Dodatkowo doskonale smakuje, zachowując przy tym niską kaloryczność.
Pasztet roślinny z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, szczególnie wśród osób niespożywających przetworów mięsnych.Jest to doskonała alternatywa, która przypomina w smaku pasztet mięsny. Pasztety roślinne najczęściej produkowane są z takich warzyw jak seler czy cukinia, ale również z roślin strączkowych.
Pasztet wieprzowy zajmuje drugie miejsce w rankingu. Nie ma się co dziwić — jest on jednym z najczęstszych wyborów Polaków, w tym również kucharzy.Dzięki dobraniu wysokiej jakości mięsa, zachwyca smakiem i doskonale sprawdza się z dodatkiem żurawiny. Ponadto, podobnie jak pasztet z mięsa wołowego, jest bogaty w witaminy oraz żelazo.
Pasztet z dodatkiem drobiu cieszy się zdecydowanie największą popularnością.I nie chodzi tu tylko o te z kurcząt, ale również z gęsi, kaczki czy królika. Ten ostatni szczególnie polecany jest przez dietetyków dla osób z anemią. Produkt ten jest lekkostrawny i zawiera cenne białko w dużych ilościach.
Niezależnie od rodzaju mięsa, należy zwrócić uwagę na jego jakość i skład. Najlepszy pasztet w składzie posiada prawdziwe mięso z dodatkiem przypraw i wątróbki. Świadczą o tym nie tylko zawarte składniki, ale również kolor, który powinien być szaro różowy.
Przy wyborze pasztetu, warto zwrócić uwagę na cenę. Te najtańsze będą miały niską zawartość prawdziwego mięsa oraz wiele wzmacniaczy smaku, a spożywane w dużej ilości mogą mieć szkodliwy dla zdrowia skutek.