Mięsa na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Pasztet, aromatyczna kiełbasa, domowe wędliny, schab to jedne z niewielu wspaniałości, które podajemy naszym gościom podczas niedzielnego śniadania Wielkanocnego. Mięsa pieczone czy gotowane są tak samo ważne co potrawy przygotowywane z jajek, których również nie może zabraknąć w święta Wielkiej Nocy.
Potrawy Wielkanocne, a szczególnie mięsna charakteryzuję się sporą ilością smaku i aromatu. Jakie mięsne potrawy zaserwować na Wielkanocnym stole?
To jedno z tych dań, których nie może zabraknąć. Kiełbasę spożywamy zwykle przez cały rok, ale to właśnie podczas Wielkanocy, smakuje najlepiej. Często zostaje podana z żurkiem jako dodatek. Jednakże świetnie również radzi sobie samodzielne — gotowana w wodzie, zapiekana czy pieczona z podsmażaną cebulką. Odpowiednio przygotowana kiełbasa jest krucha i soczysta.
To kolejne tradycyjne danie, które warto przygotować z okazji Świąt. Jako dodatek dobrze komponuje się z kawałkiem chleba, tradycyjną sałatką jarzynową oraz jajkami np. w majonezie. Z dodatkiem aromatycznego sosu, dobrze sprawdzi się jako główna potrawa. Z natury, ten rodzaj mięsa jest mało soczysty, aby temu zaradzić, warto zaopatrzyć się w specjalny garnek rzymski, dzięki czemu nasze danie będzie wyraziste i miękkie.
Pomimo iż żurek nie jest daniem mięsnym, to wykonuje się go na żeberkach oraz wędzonym boczku wieprzowym. Ta tradycyjna zupa podana z dodatkiem kawałka białej kiełbasy na wielkanocnym stole będzie symbolem zakończenia Wielkiego Postu.
Podstawą, jest oczywiście zakwas, który nadaje charakterystyczny i unikalny smak. Żurek to sztandarowa potrawa, dlatego nie powinno pomijać się go podczas komponowania menu na świąteczną wieczerzę.
Faszerowana, idealne sprawdzi się na wielkanocnym stole. Może być zapiekana z różnymi dodatkami np. jabłkami, pomarańczą, morelą, śliwkami czy żurawiną. Mięso z kaczki, doskonale smakuje z owocami i słodkimi konfiturami.
Aromatyczna wędlina, własnej roboty to idealny dodatek do świeżego chleba. Dobrze smakuje również w połączeniu z chrzanem, marynowanymi grzybkami lub ostrą musztardą. Podawana najczęściej w plastrach podczas uroczystego śniadania czy obiadu.
Jest doskonałą alternatywną dla kupnych wędlin. Szynka wykonana własnoręcznie z pewnością będzie miała więcej smaku, a jej skład będzie w 100% naturalny, pozbawiony konserwantów i niepotrzebnych zapychaczy. Jeśli nie masz możliwości samodzielnego przyrządzenia wyrobów, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której prezentujemy domowe wyroby, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.