Jakie mięso powinno zagościć na wielkanocnym stole?

09.03.2022

Jakie mięso powinno zagościć na wielkanocnym stole?

Mięsa na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Pasztet, aromatyczna kiełbasa, domowe wędliny, schab to jedne z niewielu wspaniałości, które podajemy naszym gościom podczas niedzielnego śniadania Wielkanocnego. Mięsa pieczone czy gotowane są tak samo ważne co potrawy przygotowywane z jajek, których również nie może zabraknąć w święta Wielkiej Nocy.

Potrawy Wielkanocne, a szczególnie mięsna charakteryzuję się sporą ilością smaku i aromatu. Jakie mięsne potrawy zaserwować na Wielkanocnym stole?

Pieczona bądź parzona kiełbasa

To jedno z tych dań, których nie może zabraknąć. Kiełbasę spożywamy zwykle przez cały rok, ale to właśnie podczas Wielkanocy, smakuje najlepiej. Często zostaje podana z żurkiem jako dodatek. Jednakże świetnie również radzi sobie samodzielne — gotowana w wodzie, zapiekana czy pieczona z podsmażaną cebulką. Odpowiednio przygotowana kiełbasa jest krucha i soczysta.

Pieczony schab

To kolejne tradycyjne danie, które warto przygotować z okazji Świąt. Jako dodatek dobrze komponuje się z kawałkiem chleba, tradycyjną sałatką jarzynową oraz jajkami np. w majonezie. Z dodatkiem aromatycznego sosu, dobrze sprawdzi się jako główna potrawa. Z natury, ten rodzaj mięsa jest mało soczysty, aby temu zaradzić, warto zaopatrzyć się w specjalny garnek rzymski, dzięki czemu nasze danie będzie wyraziste i miękkie.

Żurek z białą kiełbasą

Pomimo iż żurek nie jest daniem mięsnym, to wykonuje się go na żeberkach oraz wędzonym boczku wieprzowym. Ta tradycyjna zupa podana z dodatkiem kawałka białej kiełbasy na wielkanocnym stole będzie symbolem zakończenia Wielkiego Postu.

Podstawą, jest oczywiście zakwas, który nadaje charakterystyczny i unikalny smak. Żurek to sztandarowa potrawa, dlatego nie powinno pomijać się go podczas komponowania menu na świąteczną wieczerzę.

Staropolska kaczka

Faszerowana, idealne sprawdzi się na wielkanocnym stole. Może być zapiekana z różnymi dodatkami np. jabłkami, pomarańczą, morelą, śliwkami czy żurawiną. Mięso z kaczki, doskonale smakuje z owocami i słodkimi konfiturami.

Szynka wielkanocna

Aromatyczna wędlina, własnej roboty to idealny dodatek do świeżego chleba. Dobrze smakuje również w połączeniu z chrzanem, marynowanymi grzybkami lub ostrą musztardą. Podawana najczęściej w plastrach podczas uroczystego śniadania czy obiadu.

Jest doskonałą alternatywną dla kupnych wędlin. Szynka wykonana własnoręcznie z pewnością będzie miała więcej smaku, a jej skład będzie w 100% naturalny, pozbawiony konserwantów i niepotrzebnych zapychaczy. Jeśli nie masz możliwości samodzielnego przyrządzenia wyrobów, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której prezentujemy domowe wyroby, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl