Przepis na żeberka w sosie orzechowo - miodowym

16.07.2021

Szukasz pomysłu na uroczysty obiad dla całej rodziny, który nie tylko będzie rozpływał się w ustach gości, ale również nie będziesz musiał spędzać całego dnia w kuchni? Żeberka w sosie orzechowo - miodowym mogą być idealnym rozwiązaniem! Smak kruchego, soczystego mięsa doskonale kontrastuje ze słodyczą sosu, tworząc wyjątkową mieszankę na talerzu.

Jakich składników potrzebujesz?

Do przyrządzenia tego smakowitego dania potrzebujesz kilogram żeberek, mieszankę ulubionych przypraw oraz 3 łyżki oleju. Sos orzechowo-miodowy skomponujesz natomiast z 5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżek miodu, łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz połowy szklanki orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

Bohaterem naszego dzisiejszego dania są żeberka, dlatego warto kupić produkt najwyższej jakości. Odpowiednio przygotowane mięso będzie tak aromatyczne i delikatne, że zasmakuje z pewnością nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Aby nabrało dodatkowego aromatu, zamarynuj je przez całą noc w mieszance ulubionych przypraw. Częstym błędem jest wcześniejsze podgotowywanie żeberek, żeby łatwo odchodziły od kości. Przez ten zabieg tracimy jednak soczystość i intensywny smak mięsa.

 

Jeśli Twoje żeberka marynowały się już kilka godzin, a kuchnię wypełnia teraz aromatyczny zapach przypraw, to znak, że najwyższa pora przygotować mięso do pieczenia. Wyciągnij dużą brytfannę i ułóż na jej dnie żeberka mięsem do góry. Dolej odrobinę wody, dzięki czemu potrawa się nie wysuszy. Następnie nagrzej piekarnik do 150 stopni i piecz żeberka przez 2 godziny. Pamiętaj, aby od czasu do czasu sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Jeśli tak się stanie, należy ponownie dolać wodę. W połowie czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę.

 

W międzyczasie możesz przygotować sos. W tym celu, połącz ze sobą sos sojowy i miód, a następnie powstałą mieszankę zagotuj. W osobnym naczyniu wymieszaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozdrobnioną z wodą i dodaj do pozostałych składników. Gotuj całość przez chwilę, dopóki sos nie ulegnie zgęstnieniu.

 

Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmij je z brytfanny i posmaruj cienko sosem miodowym. Obficie posyp je orzechami, a następnie włóż do piekarnika na kolejne 15-20 minut, by glazura nieco zgęstniała. Pamiętaj, by często sprawdzać ich stan, ponieważ łatwo doprowadzić do przypalenia potrawy. Jeśli mięso jest już gotowe, dodaj pozostały sos oraz orzechy. Powstałe danie ma na tyle wyrazisty aromat, że nie potrzebuje wielu dodatków. Świetnie skomponuje się z pieczonymi ziemniakami i lekką sezonową sałatką, ale możesz zjeść je również tylko z dodatkiem świeżego pieczywa.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl